A sírkő környékét igyekezzünk rendben tartani, érdemes gyomtalanítani a fákról lehulló leveleket összesöpörni és a szeméttárolóban elhelyezni, ezzel egyrészt sírkövünket óvjuk meg, másrészt önmagunkat az esetleges kellemetlenségtől, bosszúságtól (a falevélből kiváló csersav elszínezheti sírkövünket).

Ugyanezen megfontolásból érdemes a koszorúk alá nejlont helyezni.

Figyeljünk a sírkő tetején elhelyezett mécsesekre, mivel a viasz kifolyás foltokat hagyhat a sírkő felületén. A mécsesek elhelyezésénél figyeljünk a környezetében lévő más éghető anyagokra is, például száraz díszes koszorúk, kigyulladás esetén maradandó károk keletkezhetnek a sírkő anyagában.

Időnként érdemes a sírkövet lemosni, vegyük figyelembe azonban sírkövünk anyagát, mivel a savas tisztítószerek megmarhatják a műkő mészkő felületét.
Tisztításra leginkább alkalmas szereket szaküzletben lehet kapni, kollégánk készséggel áll rendelkezésére, a megfelelő tisztítószer kiválasztásában.

Téli időszakban a szétfagyás elkerülése érdekében vegyük ki a vázából a váza betétet, takarjuk le nejlon fóliával a vázákat és erősen rögzítsük.
Hasznos lehet a váza oldalán kialakított lyuk bár a nejlonnal való letakarást ebben az esetben is javasoljuk.