Míg korábban többnyire a fekete, fehér és szürke színű anyagok voltak megtalálhatók, napjainkban a színpaletta számos árnyalatából választhatunk. A kövek között találhatunk világos vagy sötét tónusút, homogén szemcseszerkezetűt, “pöttyös” , “foltos” , a természet alkotta egyedi rajzolatú anyagot melyek közül ízlésvilágunk szerint választhatunk.

Az anyagkiválasztás igen fontos, hiszen ez egy hosszútávú döntés, ezért érdemes néhány dolgot átgondolni.

A világos kövek előnye, hogy a por kevésbé látszik a felületen. Hátránya, könnyebben elszíneződhet, mint egy sötét tónusú kő.

A színes köveknél szintén előny lehet, hogy bizonyos szennyeződések, kevésbé látszanak a felületükön, ezáltal könnyebben tisztán tarthatók. Hátrányuk, hogy természetes anyagok lévén, később nehezen vagy nem pótolhatók, változtatható a sírkő egyes elemei.

A sötét színű homogén kövek, (pl. Nero Zimbabve=fekete gránit, Impala= sötétszürke. stb.) előnye, hogy mindig időtálló nem megy ki a divatból. További előnye a homogén anyagoknak, hogy később változtatás esetén pótolhatók. Hátrányuk lehet azonban, hogy a por meglátszik felületükön.